søndag 3. januar 2010

Feilklassifisert!

En av fagreferentens mange oppgaver er klassifisering. Klassifisering vil si å plassere ting der de hører hjemme. Skape litt orden i kaoset, om du vil. I min verden vil det si å finne ut hvilket fag en bok tilhører (som oftest enkelt) og deretter hvilket emne boken omhandler og, om nødvendig, hvilken underkategori boka tilhører. Boka blir gitt et nummer (fra UDK-systemet) og ofte noen emneord slik at det skal bli lett å finne fram til den litteraturen man behøver når man er på biblioteket. Alle bøker om språktilegnelse vil for eksempel bli stående på samme sted, på samme måte som bøker om renessansekunst samles på et annet sted. Dette går stort sett greit, i alle fall om du kjenner fagområdet du jobber med. Etter hvert lærer man seg de fleste numrene, og klarer ofte fort å avgjøre hvor man skal sette boka.

Jeg har ansvaret for boktunge fag som kunst og litteratur, og klassifiserer opp mot 1000 bøker i året. Det hender jeg gjør feil i farta. Da hender det at en av mine mer våkne kolleger oppdager det og gjør meg oppmerksom på feilen før boka havner på hylla (eller feil hylle!). Andre ganger oppdages ikke feilen før en av lånerne forsiktig gjør oss oppmerksom på at en bok ikke er plassert blant sine likesinnede, men på helt feil sted. (Ja - vi tar med glede imot slike tilbakemeldinger!) De fleste gangene lever imidlertid de feilklassifiserte bøkene hele sitt liv på feil hylle uten at noen reagerer. Og det går faktisk helt fint det også. De fleste bryr seg jo ikke om hvilket nummer det står på boka, så lenge den står på det stedet Bibsys sier den står. Og det gjør den jo.

Men for en bibliotekansatt som meg er det et lite nederlag hver gang jeg oppdager en bok jeg har feilklassifisert. En ting er slurvefeil som skyldes tastaturblindhet (dystasti?). Det kan man leve med. Av og til har man det travelt, og da kan slike ting skje. En helt annen ting er når bøker plasseres helt feil tematisk - med tilsynelatende viten og vilje. Eller når man til og med plsserer en bok på feil fagområde. Nå i jula satte jeg meg ned med en riktig god bok, bestilt til UB og klassifiert av meg selv. Et stykke ut i boka går det opp for meg at denne boka er feilklassifisert. Tredjegradsfeilklassifisering til og med. Feil nummer, feil fag, feil hylle, feil etasje til og med. Jeg sier ikke mer! (I morgen skal jeg omklassifisere boka i all stillhet og håpe at ingen har merket noe!)

2 kommentarer:

  1. Men no held du oss i spaninga—kva for bok feilklassifiserte du, og kva for feil klasse fekk ho?

    (Eg kom hit fordi eg fann på og brukte ordet "dystasti". Mottakaren søkte på Google og fann dette. Du hadde funne på ordet 4 år tidlegare—men med same tyding!)

    SvarSlett
  2. Tja, den som kunne hugsa slikt! Eg har eit vagt minne om at det kanskje var ei bok eg trudda handla om britisk popmusikk, men som viste seg å vere ein slags biografi. Eller omvendt. Eller ei bok eg trudde handla om engelsk språk, men som viste seg å handle om "englishness" i staden. Eller omvendt:)

    Artig med ordet dystasti - kan ikkje hugse kor eg har det frå. Kanskje fann eg det opp i eit lyst augeblikk:)

    SvarSlett