lørdag 20. juni 2009

God sommer!

Fagreferenten er nå kun få dager unna sommerferie. Og i år blir det en ferie mer eller mindre uten internett. Trur eg. Derfor benytter jeg nå sjansen til å ønske alle en riktig god sommer, særlig alle trofaste bibliotekbrukere.

En ferie uten lesestoff er ingen god ferie, i mine øyne. Selv tar jeg med meg boka I play the drums in a band called okay : a novel in short stories av Toby Litt, så den er for tiden utlånt på Universitetsbiblioteket! Den er forhåpentligvis både morsom og fengende. Vi får se!

Mange velger litt lettere lesestoff for strand- og slaraffenliv. Selv tar jeg gjerne en dose 'chic lit'. Noe av denne typen 'damelitteratur' er slett ikke verst, og for ikke så lenge siden ble en av våre lånere både overrasket og glad over at UB hadde både Sophie Kinsella og Marion Keyes i hyllene. Til og med i norsk oversettelse! Også akademikere trenger avslapningslesestoff en gang i blant.

For de av dere som skal ut på tur og trenger informasjon om landet dere skal til har UB en haug med reiselitteratur. Både reiseguider og reiseskildringer. Det meste befinner seg på KS-bibliotekets tredje etasje og har nummer som starter på 914 eller 910.4. Under sistnevnte nummer (910.4 Mor) finner du blant annet en helt spesiell reiseskildring som jeg anbefaler på det varmeste, mest for underholdningsverdiens skyld: The clumsiest people in Europe (Or Mrs. Mortimer's bad-tempered guide to the Victorian world).

I denne boka forteller den gode Mrs. Mortimer oss alt som er galt (og noe som er bra) med verdens land og folk. Hun er ikke nådig i sine beskrivelser. Det meste er i grunnen galt, og aller verst er katolisismen! Om Norge skriver hun blant annet "After service the Sabbath is not kept holy. There is dancing, and drinking, and merry-making. No wonder therefore that most people are very ignorant" (s. 83) Svenskene slipper heller ikke unna: "You are ready to think the Swedes are a wise and good people. Not so. There is no country in Europe where so many people are put in prison." (s. 80) Et annet typisk eksempel på stilen hennes er: "The poor people of Mexico canot bear working, and they bring up their children in idleness". (s. 182) Generelt gjenspeiler betraktningene hennes antakelig samtiden - boka ble skrevet på midten av 1800-tallet, så det vi vil kalle rasisme, ble nok ikke slått like hardt ned på da. Hun er veldig opptatt av arbeidsmoral og religion, men også av det forkastelige ved slaveri.

Man skulle tro Mrs. Mortimer var en meget bereist kvinne, men sannheten er at skildringene hennes antakelig stammer fra datidens tabloidpresse og andres reisebøker. I følge forordet (s.7) til boka var hun på to utenlandsreiser i løpet av sitt liv, den ene gikk til Frankrike og Belgia, og den andre så langt som til Skottland! God boksommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar