Emerging technologies in academic libraries. I tilfelle du lurer på hva overskrifta betyr. Jeg befinner meg i Trondheim på en konferanse med fokus på hvordan bibliotek kan/bør ta i bruk ny teknologi. Første dag har gått smertefritt med mange gode presentasjoner og enda flere hyggelige samtaler. (Ikke alle samtalene har dreid seg om ny teknologi, men absolutt interessant likevel, enten temaet er spredningen av britisk populærkultur eller hvorvidt informasjonskompetanse er et godt ord eller ikke. )
Åpningsforedraget var ved Lorcan Dempsey, et velkjent navn i bibliotekkretser. (Og irsk - ikke amerikansk!) Dempsey er en foregangsmann på mange områder og det gleder meg at jeg på en måte befinner meg på samme tog som ham. Kanskje sitter jeg i en av de bakerste vognene, og han aller fremst, men vi er tross alt på samme tog! Mye av det han sa er tanker jeg fullt og helt støtter opp om. "For everybody to be doing cataloguing doesn’t make any sense!". Sa Dempsey. Og det bør ikke komme som noen overraskelse for noen at bibliotekbransjen står overfor visse endringer som nærmest er uunngåelige. Blant annet når det gjelder hvilke arbeidsoppgaver det enkelte bibliotek skal jobbe med.
Dagen fortsatte med Petter Bae Brandtzæg fra Sintef som snakket om forskning og sosiale medier. Hvordan nå ut med forskning til et større publikum? Her kan forskere lære fra popartister og indrettsstjerner som i stor grad har tatt i bruk det som finnes av tilgjengelige medier for å nå ut. Han mener at bibliotekene kan bistå forskere med informasjon om sosiale medier, og her håper jeg bibliotekene er villige og kompetente nok til å ta på seg denne jobben. En del av jobben vår i bibliotekbransjen er å holde øye med ny teknologi og tilegne oss nødvendig kunnskap om hvordan denne kan utnyttes for våre fagfelt. Et meget bra foredrag med interessante perspektiver.
I tillegg fikk jeg med meg foredraget til James Toon om institutional repositories i Skottland, Jennifer Kniesch sitt foredrag om en bildedatabase, WorldCatImage og til slutt Katri Rintamäki om det finske biblioteksamarbeidet Tritonia.
Dagen var ellers preget av god mat: nydelig frokost og verdens beste dessertbuffet til lunsj.
Det kulturelle programmet inkluderte en orgelkonsert i Nidarosdomen. Og bare så det er sagt. Bibliotekmøter har svært ofte ytterst kjedelige musikkinnslag, som oftest tekkelig, snillt og klassisk. (Ikke at jeg har noe imot klassisk musikk altså....) Men når det først skal være klassisk musikk er jeg svært fornøyd med dagens konsert. Det er noe villt, lidenskapelig og romantisk over barokk orgelmusikk framført i Norges eneste skikkelige katedral. Synes nå jeg da.
Helt til sist var det mottakelse på Rådsrommet på Gløshaugen med fingermat og musserende vin. Som seg hør og bør på en bibliotekkonferanse. Og sannelig var det ikke en liten delegasjon som fortsatte til en av Trondheims kafeer for mer hyggelig samvær og tverrkulturelle samtaleemner. Og når den hyggelige unge mannen i hotellresepsjonen så banker på døre mi og leverer en vannkoker og te til meg kan jeg bare konstatere at denne dagen var god :-)
tirsdag 27. april 2010
fredag 23. april 2010
Verdens bokdag!
I dag, 23. april, feires den internasjonale bokdagen i en rekke land. En egen dag med spesielt fokus på boka - denne geniale oppfinnelsen som, med alle sine fasonger og formater, fortsatt (heldigvis) er til underholdning og nytte over hele verden. Mine 2 utvalgte bøker i dag er Graeme Thomsons I shot a man in Reno : a history of death by murder, suicide, fire, flood, drugs, disease, and general misadventure, as related in popular song og Mark Ableys The prodigal tongue : dispatches from the future of English. Ingen av dem er skjønnlitterære, men likevel så bra skrevet av de leses med like stor glede som en god roman.
Benytt sjansen og stikk innom ditt nærmeste bibliotek og lån en god bok. Hva med en gammel klassiker? Eller kanskje er tiden inne for å prøve ut en helt ny forfatter? Valget er helt og holdent ditt! Ha en fortsatt god bokdag!
Benytt sjansen og stikk innom ditt nærmeste bibliotek og lån en god bok. Hva med en gammel klassiker? Eller kanskje er tiden inne for å prøve ut en helt ny forfatter? Valget er helt og holdent ditt! Ha en fortsatt god bokdag!
onsdag 21. april 2010
Nyhet: E-bøker fra Palgrave
E-boktilbudene omtrent hagler over både forbrukere og bibliotek for tiden. På UB har vi nylig slått til på tilbudet fra forlaget Palgrave. For fagområdene lingvistikk og litteratur har vi i år bestilt alle 2010-utgivelser fra dette forlaget som e-bøker. I løpet av året får vi dermed tilgang til 34 lingvistikkbøker og 147 litteraturbøker. Mange er allerede på plass:
Lingvistikk
Litteratur
Bøkene kan lastes ned i sin helhet som pdf, og hele boka er søkbar. I tillegg kan man skrive ut opptil ett kapittel fra hver bok, og utskriftskvaliteten er meget god. Ta gjerne kontakt med oss om du har synspunkter på brukervennligheten til e-bøkene fra Palgrave, eller har andre spørsmål og kommentarer i forbindelse med e-bøker.
Lingvistikk
Litteratur
Bøkene kan lastes ned i sin helhet som pdf, og hele boka er søkbar. I tillegg kan man skrive ut opptil ett kapittel fra hver bok, og utskriftskvaliteten er meget god. Ta gjerne kontakt med oss om du har synspunkter på brukervennligheten til e-bøkene fra Palgrave, eller har andre spørsmål og kommentarer i forbindelse med e-bøker.
torsdag 15. april 2010
Referansesamlinga på UB
For tiden ryddes det i referansesamlinga på KS-biblioteket. Vårt mål er å gjøre denne delen av biblioteket mer oversiktlig og relevant, samtidig som vi beholder den faglige tyngden. Dette medfører at store mengder bøker forsvinner fra disse hyllene. Men fortvil ikke! Det meste blir satt i et av våre bokmagasiner i kjelleren, mens noe blir satt opp i andre eller tredje etasje. Disse bøkene blir nå faktisk til vanlig utlån, så alt i alt håper vi at de fleste blir fornøyd med resultatet. Vanlige ordbøker og oppslagsverk blir stående i første etasje og vil ikke være mulig å låne med seg hjem. Rydding og omklassifisering etc. tar sin tid, men vi regner med å være ferdige innen utgangen av semesteret.
fredag 9. april 2010
Sosiale teknologier og sånn!
Etter en lang og strålende påskeferie er man tilbake på jobb, og hauger av bøker og e-poster og dokumenter forventer oppmerksomhet. I dag svirrer tankene mine rundt sosiale teknologier i bibliotek. Grunnen til dette er at jeg om ca 2 uker skal ha en liten presentasjon om dette på konferansen EMTACL10 i Trondheim. Sosiale teknologier og web 2.0-trenden har i løpet av få år blitt en del av hverdagen til de aller fleste. Se bare på den enorme populariteten til Facebook! Mange bibliotek fanget tidlig opp trenden, og UB i Tromsø gjennomførte våren 2008 opplæringsprogrammet 23 ting. (Vil du vite hva dette gikk ut på kan du sjekke den 'sovende' bloggen 23 ting i Tromsø.) Men fortsatt er holdningene i bransjen litt avventende. Fortsatt er hovedspørsmålet: What's in it for us? Og - ikke minst - hvordan skal vi få tid til alt dette?
Både på Arctic frontiers 2010 og seminaret Technology in teaching tidligere i år merket jeg at dette var en kjent problemstilling også ved fakultetene. Mer opplæring og informasjon ble også etterlyst. Mitt tips er å kaste seg ut i det. Ett av kjennetegnene ved web 2.0 er at dette er 'teknologier' som er så enkle at selv den minst datakyndige klarer ganske mye. Selv prøver jeg stadig nye ting. Men blir det såpass vanskelig at jeg må sette meg ned og lese instruksjoner hopper jeg lett videre til noe annet. Det er for eksempel derfor jeg bruker Google sitt bloggverktøy og ikke Wordpress, som visstnok er bedre, men som ikke var like selvinstruerende.
Hva bruker jeg web 2.0 til på jobb? For meg dreier det hele seg om kommunikasjon og informasjon. UB har en egen Facebook-side (KS-biblioteket.) Det betyr ikke at vi når alle våre brukere der. Eller at det er vår hovedkanal for kommunikasjon. Men det er en av flere måter å spre nyheter og informasjon på. Flere av mine kolleger blogger i tillegg om stort og smått som skjer på biblioteket, andre jobber aktivt med å holde vevsidene oppdaterte og relevante.
Men det er ikke bare for å spre informasjon at web 2.0 er nyttig for meg. Av alle de 'nye' teknologiene jeg har tatt i bruk de siste 5 årene er det RSS som føles mest nyttig for meg som bibliotekansatt. Ved hjelp av RSS 'abonnerer' jeg på nyheter fra blogger, fagtidsskrift, aviser osv. Hver morgen sjekker jeg dagens RSS-feeds (beklager engelsken - mitt vokabular på dette feltet er noe begrenset!). Dette er blitt ren rutine hos meg, og tar ikke så mye tid. Jeg blar meg fort gjennom listen og noterer meg det som ser interessant ut. Nå skal det sies at jeg har en tendens til å skrive ut de beste artiklene og legge dem i en haug på kontoret med planer om å lese dem når jeg får tid. Hvilket betyr at haugen vokser fortere enn jeg klarer å lese :-) Tid er nemlig en mangelvare - for de fleste av oss. Og så langt har ikke web 2.0-teknologiene vært spesielt tidsbesparende. Men - RSS har for eksempel gitt meg en helt annen og bedre mulighet til å følge med på hva som skjer i fagfeltet - og akkurat denne delen sparer meg for mye arbeid. (Du finner en kortfattet introduksjon til RSS her.)
I anledning min presentasjon litt senere i måneden har jeg, i samarbeid med Karen Buset ved NTNU, nettopp gjort en liten brukerundersøkelse om bibliotekansattes holdninger til og bruk av sosiale teknologier. Den vil forhåpentligvis peke på interessante aspekter ved bruk av 2.0-teknologier i bibliotek. Mer om dette i et senere blogginnlegg håper jeg. Nå er det imidlertid nok blogging for i dag. Her skal det jobbes!
Både på Arctic frontiers 2010 og seminaret Technology in teaching tidligere i år merket jeg at dette var en kjent problemstilling også ved fakultetene. Mer opplæring og informasjon ble også etterlyst. Mitt tips er å kaste seg ut i det. Ett av kjennetegnene ved web 2.0 er at dette er 'teknologier' som er så enkle at selv den minst datakyndige klarer ganske mye. Selv prøver jeg stadig nye ting. Men blir det såpass vanskelig at jeg må sette meg ned og lese instruksjoner hopper jeg lett videre til noe annet. Det er for eksempel derfor jeg bruker Google sitt bloggverktøy og ikke Wordpress, som visstnok er bedre, men som ikke var like selvinstruerende.
Hva bruker jeg web 2.0 til på jobb? For meg dreier det hele seg om kommunikasjon og informasjon. UB har en egen Facebook-side (KS-biblioteket.) Det betyr ikke at vi når alle våre brukere der. Eller at det er vår hovedkanal for kommunikasjon. Men det er en av flere måter å spre nyheter og informasjon på. Flere av mine kolleger blogger i tillegg om stort og smått som skjer på biblioteket, andre jobber aktivt med å holde vevsidene oppdaterte og relevante.
Men det er ikke bare for å spre informasjon at web 2.0 er nyttig for meg. Av alle de 'nye' teknologiene jeg har tatt i bruk de siste 5 årene er det RSS som føles mest nyttig for meg som bibliotekansatt. Ved hjelp av RSS 'abonnerer' jeg på nyheter fra blogger, fagtidsskrift, aviser osv. Hver morgen sjekker jeg dagens RSS-feeds (beklager engelsken - mitt vokabular på dette feltet er noe begrenset!). Dette er blitt ren rutine hos meg, og tar ikke så mye tid. Jeg blar meg fort gjennom listen og noterer meg det som ser interessant ut. Nå skal det sies at jeg har en tendens til å skrive ut de beste artiklene og legge dem i en haug på kontoret med planer om å lese dem når jeg får tid. Hvilket betyr at haugen vokser fortere enn jeg klarer å lese :-) Tid er nemlig en mangelvare - for de fleste av oss. Og så langt har ikke web 2.0-teknologiene vært spesielt tidsbesparende. Men - RSS har for eksempel gitt meg en helt annen og bedre mulighet til å følge med på hva som skjer i fagfeltet - og akkurat denne delen sparer meg for mye arbeid. (Du finner en kortfattet introduksjon til RSS her.)
I anledning min presentasjon litt senere i måneden har jeg, i samarbeid med Karen Buset ved NTNU, nettopp gjort en liten brukerundersøkelse om bibliotekansattes holdninger til og bruk av sosiale teknologier. Den vil forhåpentligvis peke på interessante aspekter ved bruk av 2.0-teknologier i bibliotek. Mer om dette i et senere blogginnlegg håper jeg. Nå er det imidlertid nok blogging for i dag. Her skal det jobbes!
Etiketter:
bibliotek,
RSS,
sosiale teknologier,
web 2.0
Abonner på:
Innlegg (Atom)