onsdag 23. september 2009

How to read a novel

Dette er tittelen på en bok av John Sutherland. Jeg lånte den for lenge siden med gode intensjoner om å lese den, men tida gikk og mange andre bøker presset seg foran den i køa. Slik er nå engang livet! Men så ble jeg lei av å tørke støv av den og begynte rett og slett å lese den. I mitt hode var dette en bok om romananalyse, og som tidligere litteraturstudent tenkte jeg at jeg ville ha godt av en liten oppfriskning på dette området. Her tok jeg altså feil. Dette er ikke en tekstanalysebok, men en bok om lesing. Boka tar for seg hele leseprosessen, fra det å velge ut hva man skal lese til bokanmeldelser og filmatiseringer. Det fabelaktige med denne boka er at den er så godt skrevet at den fungerer helt utmerket som nattbordlektyre. Anbefales sterkt til alle som liker å lese romaner! Boka finnes selvsagt på UB (82.01-3 Sut)

onsdag 16. september 2009

UB og Forskningsdagene 2009

Universitetsbiblioteket markerer Forskningsdagene 2009 på campus torsdag og fredag 18-19. september. Du finner oss utenfor kantina i Teorifagbygget (Hus 1) og MH-bygget fra 10 - 14. Vi stiller med velvillige og hjelpsomme bibliotekansatte, quiz og sjokolade. Benytt sjansen og spør oss om det du lurer på når det gjelder databaser, søking og bruk av biblioteket.

fredag 11. september 2009

Boktips!

Å bli syk midt i travleste høstsemesteret er kjedelig, særlig når man vet at det hoper seg opp med arbeid på kontoret (og i innboksen). Men er man så heldig at man kan tilbringe sykedagene med nesa i ei god bok, ser situasjonen straks litt lysere ut. De siste dagene har jeg kost meg med blant annet disse to bøkene:

1. Vicky Myron: Dewey : the small-town library cat who touched the world
Dette er en ytterst sjarmerende bok, men jeg tror det er en nødvendighet at du liker katter. Og bibliotek. Boka handler om hvordan en stakkars kattunge, plassert i bibliotekets returkasse en iskald januardag i 1988, ble tatt hånd om av bibliotekpersonalet og levde sitt 19 år lange liv på Spencer Public Library i USA. Boka er også, til en viss grad, forfatterens selvbiografi. Og den gir et glimt av livet i en amerikansk småby, spesielt nedgangstidene på slutten av 80-tallet. Det var selvsagt katten Deweys historie som rørte meg aller mest. (UB har boka både på norsk og engelsk.)

2. Sophie Dahl: Playing with the grown-ups
Å være barnebarnet til Roald Dahl skaper nok en viss forventning, særlig når dette barnebarnet er mest kjent som fotomodell. Sophie Dahl ga i fjor ut sin første "ordentlige" roman, en oppveksthistorie med mange trekk fra Dahls eget liv. Historien er på et forunderlig vis morsom og hjerteskjærende på samme tid. Dahl gir oss hovedpersonen Kittys versjon av livet. Vi som lesere ser det hele utenfra, fra en voksen synsvinkinkel. Dermed ser vi det tragiske, vi ser omsorgssvikten som Kitty ikke ser. Heldigvis er ikke dette en roman om elendighet. (Believe me - jeg avskyr romaner som inkluderer barn og elendighet - Ørstadviks roman Kjærlighet gikk for eksempel rett i søpla...) Dahl skriver godt og levende, med et touch av en eksentrisk verden som tilsynelatende bare eksisterer i det Dahlske univers. Jeg leser gjerne mer av henne.