mandag 27. april 2009

Mary Wollstonecraft: 250 år

I dag, 27. april, er det 250 år siden den britiske forfatteren, feministen, filosofen og reiseskribenten Mary Wollstonecraft ble født. Mest kjent i dag er kanskje hennes verk A vindication of the rights of women som kom i 1792, der hun blant annet tar til orde for kvinners rett til utdanning. For oss i Skandinavia er også hennes reiseskildring særlig interessant. I 1796 publiserte hun Letters Written in Sweden, Norway, and Denmark, basert på en reise hun foretok sammen med sin datter og en hushjelp. Boka ble godt mottatt og er nok hennes mest populære verk. Vel verdt å lese den dag i dag. Hun legger blant annet merke til en viss forskjell mellom nordmenn og svensker: "Behold us now in Norway; and I could not avoid feeling surprise at observing the difference in the manners of the inhabitants of the two sides of the river; for every thing shews that the norwegians are more industrious and more opulent." (Letter V, s. 57)

Hennes personlige liv var preget av engasjement og lidenskap, ulykkelige kjærlighetsforhold og selvmordforsøk. I mars 1797 giftet hun seg med William Godwin, men dessverre var lykken ytterst kortvarig. Hun døde i barsel i august 1797 etter å ha fått datteren, Mary. (Mary giftet seg senere med poeten Shelley og skrev romanen Frankenstein.)

De fleste av Wollstonecrafts verker finnes tilgjengelig i både bokform og som elektroniske dokumenter. UB har selvsagt bøkene hennes i begge formater. Vi har også en rekke bøker om Wollstonecraft, om du vil sette deg mer inn i hennes liv og verk. Befinner du deg ikke i nærheten av et bibliotek for øyeblikket, finnes det meste av henne også fritt tilgjengelig på nett, både hos Project Gutenberg og Google Books.

torsdag 23. april 2009

Biblioteket som sosialt rom

I dag har jeg nettopp vært i et møte om plass-situasjonen på KS-biblioteket. Dvs. hvordan skal vi utnytte plassen best mulig? Hvordan vil vi presentere samlingene våre? Hva kan vi fjerne/flytte på? Teknisk avdeling har dessverre, så langt jeg vet, ikke konkrete planer om å ruste opp bygningen, selv om behovet er akutt. Vi kan imidlertid foreta enkelte justeringer. Og vi kan ønske oss framtidige løsninger: For eksempel bort med egne q-hyller, Dewey i stedet for UDK, kaffebar (sukk!), flere hyller, men færre bøker i hyllene, flere grupperom/sosiale rom, bort med teppegulv, nye utstillingsmontere, radiobrikkemerking ....

Thomas Brevik befinner seg for øyeblikket i Bergen og blogger fra Halmstadkonferansen om nettopp biblioteket som rom. Her er mange gode punkter: http://bloggbib.net/?p=280

onsdag 22. april 2009

Usynlig? Jeg?

Ja - jeg er visst det. Nesten.

I går hadde jeg besøk av en student på kontoret. Han trengte hjelp til å finne litteratur til en hjemmeoppgave, og slikt kan jo en fagreferent hjelpe med. Vi søkte og fant litt, og studenten forlot fornøyd kontoret. Men før han gikk sa han: "Du aner ikke hvor mye jeg strevde for å finne deg!". Han fortalte at han rett og slett ikke ante at jeg fantes, før veilederen tipset ham om at UB hadde fagansvarlige som kunne bistå med hjelp til informasjonsinnhenting. Og når han først hadde fått navnet mitt, var det heller ingen enkel sak å finne e-postadressen min. UBs vevside er ikke akkurat godt synlig på UiTs nettsted.

Dette forteller meg minst tre ting:
1. Som fagreferent må jeg bli enda flinkere til å fortelle brukerne at jeg finnes. Men hvordan?
2. UB MÅ bli synligere på nett. Det er tross alt der de fleste starter når de skal finne informasjon om noe.
3. Markedsføring er et tema som må tas mer alvorlig i min bransje.

mandag 20. april 2009

Brukerundersøkelse

Er du student eller ansatt ved Universitetet i Tromsø? Da skal du ha mottatt informasjon om vår store brukerundersøkelse. Vi håper du tar deg tid til å fylle ut skjemaet. Vi jobber hele tiden for å gjøre UB et best mulig bibliotek, og denne undersøkelsen er et ledd i dette arbeidet.
Undersøkelsen er åpen til 29. april. Benytt sjansen NÅ! Ikke bare får du muligheten til å gjøre biblioteket enda bedre - du har også sjansen til å vinne en iPod Nano.

søndag 19. april 2009

Om Internett

Kom over dette ordtaket på Twitter her forleden:
"If television is a babysitter, the Internet is a drunk librarian who won't shut up"

Vet ikke hvem som først uttalte det, men ganske godt sagt er det!

torsdag 16. april 2009

Det er ikke greit å være bibliotekar

Bøker skal bestilles og klassifiseres og katalogiseres og studenter skal gjøres informasjonskompetente og ansatte skal få tilgang til den litteraturen de trenger så raskt som mulig og man må følge med på den teknologiske utviklinga og passe på at man ikke overskrider budsjettet og at alt gjøres systematisk og ordentlig.... En gang i blant går det galt. Ikke så ofte. Men av og til en sjelden gang hvert skuddår. Som oftest er det ingen som merker noe, og man kan rette opp feilen i all stillhet. Med mindre saken havner i media...

Da Chris Stringers bok Homo Britannicus: The Incredible Story of Human Life in Britain en smule feilaktig ble plassert blant litteratur om homofili ved Manchester University Library var det i forrige uke flere aviser som fant det moro å kommentere saken. Fadesen ble påpekt av en student, og boken ble sporenstreks plassert på rett sted - blant arkeologibøkene. Den skydlige bibliotekaren søkte antakelig tilflukt i Deweys samlede verker noen dager, mens forfatteren selv tok det hele med et smil. Fin publisitet for boka var det jo, tross alt!

søndag 5. april 2009

Påskeferie!

Man skal ikke tilbringe påskeferien foran PCen. Man skal ut på skitur med kvikklunsj og kakao! Derfor hadde jeg egentlig tenkt at denne bloggen skulle forholde seg stille et par uker. Men nå har det seg sånn at jeg ikke er noen spesiell tilhenger av skiturer (selv om jeg trives godt med både kakao og kvikklunsj!) Påsken tilbringes derfor i mitt ferieparadis, Nord-England. Hva gjør så en bibliotekansatt på ferie? Jo, oppsøker bibliotek. (Blant annet!) Sist jeg var i Manchester gikk jeg forbi John Rylands Library i Deansgate minst 14 ganger, og hver gang tenkte jeg at jeg skulle stikke innom. Det ble det aldri noe av. Derfor benyttet jeg sjansen denne gangen, og dro med meg hele familien på bibliotekbesøk.

For tiden vises 2 utstillinger der, i tillegg til de permanente utstillingene. Akkurat nå vises "Histories of Healing: Celebrating 175 years of the Manchester Medical Society" og "A Small Eternity: The Shape of the Sonnet through Time". Naturlig nok fant jeg den siste mest interessant. Biblioteket eier en hel rekke viktige bøker og manuskripter, blant annet Gutenberg-bibelen, men denne er ikke til allmenn beskuelse. Selv var jeg aller mest fascinert av bygningen, en flott steinbygning i (ny?)gotisk stil fra slutten av 1800-tallet. Skal man først bygge bibliotek, skal det gjøres med stil, synes å ha vært mottoet, og det heier vi på, enten det dreier seg om vårt lokale Tromsø bibliotek, eller andre vakre bibliotekbygninger rundt om i verden. Biblioteket har forresten både kafe og souvenirbutikk, så dermed var hele familien fornøyd!

(Ettersom det ikke var tillatt å ta bilder inne i biblioteket, har jeg nøyd meg med å "låne" disse bildene.)