torsdag 26. mars 2009

Bibsys brukermøte 2009

Advarsel! Dette innlegget er mest for svært bibliotekinteresserte.

På tirsdag og onsdag denne uka var jeg i Fredrikstad på Bibsys brukermøte. Her presenterer Bibsys sine produkter og planer for videre utvikling, og det legges opp til en rekke bibliotekrelaterte foredrag om det som rører seg nasjonalt og internasjonalt på denne fronten.

Første dag dreide seg utelukkende om Bibsys. Etter velkomsttale og informasjon om Fredrikstad og Høgskolen i Østfold, samt interessante ord fra Georg Apenes, fikk vi en skikkelig sjarmoffensiv fra Bibsys. På 90 minutter fikk vi presentert og demonstrert den nye generasjonen Bibsys. Presentasjonene var godt laget, og man kan rett og slett ikke la være å bli imponert over den kommende ASK 2 og den nye registreringsklienten EMBLA. Det ser virkelig lovende ut. Sigrid Smedsrud gjorde en god markedsføringsjobb! (Sistemann ut, Manfred Hauer, fenget imidlertid ikke fullt så mye.)

Etter lunsj (Laks, potet, fennikel + ostekake) fikk vi et nokså kjedelig musikkinnslag. Hvorfor skal slike konferanser alltid servere oss klarinett og piano? Det blir bare så altfor snilt og intetsigende. Neste musikkstykke begynte bra med kontrabass og gitar, men så kom en syngedame og gjorde det hele uinteressant...)

Hovedtemaet for ettermiddagen var den beryktede Behovsanalysen av Bibsys. (Og vi vet alle hva jeg mener om den...) Jeg hadde lovet mine venner og kolleger at jeg ikke skulle si noe i debatten - har lett for å bli litt for revet med... Men det samme hadde tydeligvis alle andre lovet også. Tilsynelatende. Minimal deltakelse. De tre "unge" herrene i panelet snakket løst og fast om sine ting. Til tider sa de akkurat det samme alle tre. Og salen - fyllt med 2-300 bibliotekarer satt fullstendig tause. Kun Jan Erik Garshol (Bibsys) og Espen Skjoldal (Bib.dir. ved Univ. i Stavanger) sto fram med sine synspunkter. (Gratulerer forsinka med den store dagen, by the way, Espen!)
Betyr dette at alle var enige i Behovsanalysens konklusjoner? Kanskje? Anser vi dette som en tapt sak vi ikke orker å bruke mer energi på? Merkelige greier.

Dagen ble avsluttet med mottakelse på Høgskolen i Østfold, 3-retters festmiddag, inkludert pasjonsfruktdessert (JA til mer pasjonsfrukt!) og hyggelig selskap ved bordet. Og helt til slutt overraskende (til bibliotekbransjen å være) høy stemning i hotellets Skybar.

Siste dag hadde vi valget mellom en håndfull foredrag. Jeg var heldig med 2 av mine valg. Ole Husby snakket om UBiT 2010 i en hel time uten å bli kjedelig. Han presenterte en rekke ting de jobber med i Trondheim, som jeg håper vi andre kan stjele/låne/bli inspirert av. Mye av det han sa var i alle fall ting jeg mener er viktig for et universitetsbibliotek å holde på med.
Etter lunsj (en litt slapp lunsjtallerken, med en ubestemmelig fromasj til dessert), lot jeg meg imponere av Nina Furu sitt foredrag "Hvordan gjøre biblioteket synlig på nett?". Dessverre måtte jeg dra før hun var ferdig for å rekke flyet mitt, men det jeg hørte virket i alle fall svært logisk. Tenk om webfolka hos oss hadde hørt dette foredraget, tenkte jeg! Vi har mye å lære på denne fronten. Noe av det hun sa gjelder forøvrig også vår generelle kommunikasjon med brukerne, det være seg skriftlig eller muntlig. Forstår de egentlig hva vi sier? Har en mistanke om at de ikke alltid gjør det.

Det jeg savnet ved dette møtet var mer informasjon om foredragene onsdag, slik at man i større grad visste hva man gikk til. Men alt i alt er jeg svært fornøyd med mine drøye to dager i Fredrikstad. Haugevis av trivelige bibliotekansatte, gjensyn med folk jeg har truffet på andre konferanser, god stemning, god mat, bra hotell. Men kom jeg meg til Gamlebyen? Nei, dessverre.

fredag 13. mars 2009

Fredag!

Da jeg begynte i denne jobben hadde jeg absolutt ingen anelse om hva en fagreferent er, langt mindre hva en fagreferent gjør dagen lang. Ettersom årene har gått lurer jeg nå mer på hva en fagreferent IKKE gjør. En liten oppsummering av denne uka:
3 møter, 5 timer i skranken (som regel travelt, men alltid hyggelig å treffe brukerne av biblioteket), klassifisering av nye bøker, bestilling av nye bøker, vurdering av nye tidsskrift, arbeid med databaser og fagsider, daglig gjennomgang av mine RSS-feeds og gode intensjoner om å lese artiklene jeg skriver ut, og ikke minst har jeg fulgt med på arbeidet rundt høringsrunden angående Behovsanalysen av Bibsys med entusiasme (og en bitte liten porsjon) frustrasjon. En helt vanlig uke med andre ord.

Fredagene er som regel litt roligere enn andre ukedager, og er ofte møtefri. I dag har jeg fått unna en del bøker og andre ting som har blitt liggende, og ser fram til noen hyggelige timer på jobb før helga tar til. Første punkt er felles lunsj med de andre fagreferentene. Det er alltid hyggelig å treffes på tvers av avdelingene. (Noe vi gjør litt for sjelden.) Og litt senere i dag samles UB til et internseminar om Darwin ved fagreferenten i biologi, Frode Skarstein. En riktig trivelig fredag, og det er godt etter en travel uke.

Og nå nettopp fikk jeg inn en roman jeg har tenkt å kose meg med i helga: Whatever makes you happy av William Sutcliffe. Fin jobb, dette!

tirsdag 10. mars 2009

Bibliotekets fagsider

Som kjent har biblioteket fått nye fagsider, i tråd med UiTs nye nettsider. Jeg har selvfølgelig laget fagsider for mine fag: engelsk, kunstvitenskap og allmenn litteraturvitenskap. Men nå har jeg fått flere oppfordringer om å gjøre fagsidene mer visuelle, dvs. legge inn flere bilder.

Javel da, jeg skal tenke på saken! Skal prøve å finne noen kjekke forfattere eller kunstnere å legge inn. Kanskje til og med få det gjort i løpet av neste uke. Følg med, følg med! :-)

En helt annen ting, som jeg synes det er enda viktigere å være opptatt av, er UBs manglende synlighet på UiTs startside. Er det bare jeg, eller er det flere som strever med å finne biblioteket nå?

mandag 2. mars 2009

Farvel til Bibsys (as we know it)?

En arbeidsgruppe oppnevnt av Bibsys' styre leverte før jul en behovsanalyse som konkluderer med at "tida nå er inne for å foreta et systemskifte hvor egenutviklinga må vike for anskaffelsen av et kommersielt produkt." (s. 23)

Som bruker av Bibsys i mange år, først som student, og nå som fagreferent, er jeg fullt klar over at flere aspekter ved Bibsys er modne for modernisering. Men det å droppe Bibsys til fordel for et kommersielt system gjør meg en smule skeptisk. Min meget begrensa erfaring med kommersielle biblioteksystemer er dessverre ikke spesielt bra. Det viktigste for meg er at bibliotekkatalogen skal holde høy kvalitet og tjene BRUKERENE på en best mulig måte. Og brukerene, det er både jeg, som legger inn informasjon, og du, som henter ut informasjon ved søking.

I Sverige ble det i 2007 undersøkt muligheter for et felles lånesystem, og i konklusjonen der skrives det at resulatet "ger inte anledning att tro att det på den kommersiella marknaden finns färdiga system som inte bara har den funktionalitet vi önskar utan också tillfredsställer våra krav avseende SOA [Service Oriented Architecture]." (s.17) (Les hele den svenske rapporten.)

Kanskje ikke nøyaktig samme sak, men likevel et hint om at kommersielle produkter ikke alltid er den beste løsning. Vi venter i spenning!