mandag 15. mars 2010

Bokanbefaling: The Hacienda: how not to run a club


Jeg skal med en gang presisere at denne boka i stor grad er for spesielt interesserte. Du tilhører denne gruppen om du har et nært forhold til New Order og/eller Manchester (særlig Madchester-perioden). Men om du har tenkt å kaste deg ut i utelivsbransjen er det nok også ett og annet å lære fra denne boka. Som undertittelen sier: boka handler om alt du kan gjøre feil når du skal drive en nattklubb. Og believe me - eierne av The Hacienda gjorde det meste feil. Likevel endte klubben opp med å bli en av Englands mest berømte utesteder, og var utrolig populær i noen år.

Boka er skrevet av Peter Hook, bassisten i New Order, som før det var med på å danne Joy Division. En viktig person i britisk musikkhistorie med andre ord. I boka mer enn antyder han at The Hacienda holdt seg flytende økonomisk (såvidt) takket være en jevn strøm av inntekter fra platesalget til Joy Division/New Order. Hook ble etterhvert involvert på eiersiden av bedriften, uten at det hjalp noe særlig!

Vi følger Haciendas 'rise and fall', år for år, fra den spede oppstarten på tidlig 80-tall via storhetstida og skandalene på slutten av 80-tallet til siste åpningsdag i 1997. På mange måter er kanskje historien symptomatisk for 80-tallets stormannsgalskap og overflod, men ideen bak klubben er både idealistisk og velment. Men man trenger ikke være økonom for å riste sjokkert på hodet over mangelen på styring og alle de hårreisende avgjørelsene som ble tatt underveis.

For meg er dette et dokument over en viktig del av Manchesters musikk- og klubbhistorie. (Sett med Peter Hook sine øyne riktignok, og ettersom han var mer eller mindre dopet/beruset i denne perioden får man kanskje ta en del med en klype salt!) Likefullt absolutt verdt å lese. Selv besøkte jeg aldri The Hacienda. I dag er det et leilighetskompleks der klubben var. Peter Hook har siden den gang blitt edru (sies det) og har startet opp en ny klubb, The Factory. Verden går framover :-)

Lån boka på UB:
Hook, Peter. The Hacienda : how not to run a club. Simon & Schuster, 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar